Computer Ondersteund Onderwijs voor tekeninglezen in de werktuigbouwkunde of metaaltechniek. Een uniek programma in zijn soort door de complete behandeling van alle onderwerpen en het grote aantal verschillende oefeningen. Spelenderwijs vergroot de student tevens het ruimtelijk inzicht. De relatie tussen de werkelijkheid en een tekening komt tot uiting in de fotorealistische afbeeldingen, animaties en CAD-tekeningen.
Naast dit programma heeft u als docent niets meer nodig om tekeninglezen te doceren. Alle onderwerpen vindt u tot op het juiste niveau behandeld. In totaal bevat Tekeninglezen Metaal meer dan 800 (achthonderd!) verschillende tekeninglees-opgaven.
De aanzichten worden besproken aan de hand van een afbeelding die geprojecteerd wordt op een kubus. Bij de projectie worden zichtbare- en niet-zichtbare lijnen behandeld. De objecten die hierbij gebruikt worden zijn herkenbare objecten uit de belevingswereld van de leerling.
In dit hoofdstuk worden doorsneden en arcering van doorsneden behandeld. In de theorie wordt besproken, hoe een doorsnede wordt aangegeven in de tekening, arceervormen en de regels van het doorsnijden en het arceren bij enkelvoudige en samengestelde onderdelen.
Het eerste gedeelte behandelt onderwerpen als de functie van bemating in de tekening, voldoende of niet-voldoende bemaat, de onderdelen van een bemating, de eenheid, kettingmaten en parallelmaten en coordinatenlijst. Het tweede gedeelte behandelt onderwerpen als de schaal van de tekening, cilindrische werkstukken, steekcirkel, afrondingsstraal, bolvormige elementen, vierkante elementen, sleutelwijdte, tapsheid en helling. Het derde gedeelte behandelt het plaatsen van bemating.
Dit is een module met alleen oefening en toetsen over het opzoeken van maten in een tekening. De betreffende maat of het betreffende onderdeel wordt aangegeven in een isometrisch plaatje, de leerling zoekt de waarde op in de tekening en voert deze in. Deze module wordt vaak gezien als laatste module in een verkorte cursus Tekeninglezen Metaal.
Deze module behandelt de maattoleranties. Aan de hand van herkenbare situaties wordt uitgelegd waarvoor maat- en hoektoleranties noodzakelijk zijn. Onderwerpen zijn: nominale maat, grootste en kleinste grensmaat, tolerantie en hoektolerantie.
Deze module behandelt de aanduiding en de betekenis van ruwheid. Het eerste gedeelte behandelt onderwerpen als: wat is ruwheid, hoe ontstaat ruwheid, ruwheidswaarde, de grenzen, verspanende en niet-verspanende bewerking en speciale bewerkingen. In het tweede gedeelte komen onderwerpen aan bod als: wat is de functie van ruwheid, richting bewerkingssporen, plaats ruwheidstekens, het bepalen van de ruwheid, de voorkeurreeks, tabel met bereikbare ruwheidswaarden en de tabel met het verband tussen de functie en ruwheid.
Deze moduletest lijkt op PMD_p1 met dit verschil dat er nu ook vragen gesteld worden over maattoleranties en over ruwheid.
Deze module behandelt de aanduiding en de betekenis van vorm- en plaatstoleranties. Vrijwel alle toleranties komen aan bod.
In het eerste thema wordt de vorm van de las behandeld, in het tweede de aanduiding in de tekening.
Deze moduletest lijkt op PMD_p2 met dit verschil dat er nu ook vragen gesteld worden over alle toleranties en over lassymbolen.
Deze module is opgebouwd uit een inleiding over de functie van het draad, de vorm en de spoed. Daarna volgen herkenning van schroefdraad, bemating, bouten en moeren.
De verschillende formaten, de rechteronderhoek, de NEN-normbladen en de verschillende tekeningsystemen als monotekensysteem en combinatietekeningen komen aan bod.
Deze modules lijken op de voorgaande
praktijkblokken. Nu worden echter vragen gesteld
over alle onderwerpen.
Let op: er zijn in totaal meer dan 16 modules.
De laatste module is nu niet actief. U kunt deze
gebruiken om variatie aan te brengen of om te
bewaren voor een examen dat de cursisten niet
kunnen voorbereiden.
AutoCAD (LT)
Inventor
Revit
3Ds Max
Deeltijd HBO
AutoCAD (LT)
Inventor
Revit
Schoolboeken
Software Scholen
CAD-tools