CADCollege logo
menu    inhoud        print    contact     cursuskalender    

Leerboek en naslagwerk Inventor 2012, Computer Ondersteund Ontwerpen

Auteur ir. R. Boeklagen

Het boek Inventor 2012 wordt getypeerd door haar gebruiksgemak. Het boek is geschreven in een toegankelijke stijl, waarbij de auteur veel gebruik maakt van voorbeelden en illustraties. Stap voor stap leert u alle onderwerpen. De teksten zijn bovendien van Nederlandse oorsprong. Het boek hanteert dan ook Nederlandse tekennormen. Daarnaast is gekozen bij de indeling van het boek voor een tweedeling: de Nederlandse functies en begrippen zijn terug te vinden in de inhoudsopgave, de Engelse commandonamen in de index. Deze logische verdeling zullen u tijd besparen en uw werk vergemakkelijken.
Ook bevat dit gebonden boek werktuigbouwkundige achtergrondinformatie en handige tips. Een echte aanrader voor de beginnende en (ver)gevorderde Inventor gebruiker.

Voor beginners en gevorderde gebruikers

De beginnende gebruiker van Inventor kan goed met het boek uit de voeten door de sterke combinatie van theorie, geleide instructie en oefeningen. Het boek bevat zeer veel afbeeldingen en met kleine stapjes wordt u degelijk op weg geholpen. Alle basisfuncties die een werktuigbouwkundig ontwerper gebruikt, worden uitgebreid behandeld zoals: frames, plaatwerk, lassen en schroefverbindingen. Er zijn ook speciale hoofdstukken over kunststoffen en over Inventor Fusion. Dit is de uitbreiding die gebruikt wordt voor vrije vormen.
Een expert in werktuigbouwkundig ontwerpen zal Inventor ook als een zeer nuttig naslagwerk ervaren. Gevorderde onderwerpen waaronder styles en templates, Vault, skeletmodeleren, iLogic, adaptiviteit en plaats-, maat- en vormvarianten worden ook onder de loep genomen. Specialistische zaken als sterkteberekeningen, parameterstudies en optimalisatie vindt u ook terug.

Topdown-ontwerpmethodiek

Het bijzondere van Inventor is, dat het gericht is op de functie van het ontwerp en niet, zoals bij de Solid Modelers van de eerste generatie, op het modelleren alleen. Zo schetst u met Inventor een aantal hartlijnen en verandert u deze schets met een druk op de knop naar een frame, een stangenmechaniek of een constructie van plaatwerk. De uitwerking naar uitslagen, zaag- of snijtekeningen wordt door het programma gedaan. Veel vergelijkbare programma's bieden alleen functionaliteit om een ruimtelijk model op te bouwen. Deze Topdown-ontwerpmethodiek van Inventor is door het hele boek verwerkt. U vindt de verschillende modelleringstechnieken terug bij hoofdstukken over kunststoffen, frames, plaatwerk en in de meer algemene hoofdstukken.

Modellerings- en ontwerptechnieken

Inventor ondersteunt niet alleen de modelleringstechnieken van het variantenontwerpen en het skeletontwerpen, maar ook hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden om methodisch het beste ontwerp te vinden. Zo kunt u met de Design Accelerator snel een mechaniek van tandwielen, lagers en assen opzetten en deze daarna weer snel omzetten naar een stangenmechaniek. U kunt een ontwerp doorrekenen en via een parameterstudie optimaliseren. Het methodisch ontwerpen, de Design Accelerator, Content Center, Eindige elementenmethode en optimalisatietechnieken worden allemaal in het boek behandeld.

Bestelgegevens

Titel: Inventor 2012, Computer Ondersteund Ontwerpen
Auteur: ir. Ronald Boeklagen
Uitgever: TEC / CADCollege te Nijmegen, 024-3565677
Distributie voor de boekhandel: Centraal Boekhuis
Uitvoering: gebonden
Bestel direct:
ISBN: 978-90-72487-74-2

Nieuw

  • Het programma en het boek Inventor 2012 zijn over de hele linie verbeterd. De interface is gemoderniseerd. Het Lint was al ingevoerd in Inventor 2010. In Inventor 2011 is de techniek Heads-Up Design ingevoerd, zodat u naar de cursor kunt blijven kijken voor invoer van waarden. In Inventor 2012 is het markeringsmenu ingevoerd, zodat u een commando kunt activeren met de beweging van de muis.
  • Er zijn in Inventor 2012 een aantal nuttige uitbreidingen gemaakt zoals "iLogic Design Copy" voor het kopiëren van een samenstelling en al de afgeleide bestanden.
  • Voor het maken van organische vormen of het werken met vreemde CAD bestanden wordt een compleet nieuw programma bij Inventor geleverd. Dit programma heet Inventor Fusion. Dit programma is niet zoals Inventor gebaseerd op het parametrisch ontwerpen, maar meer op het vrijvorm modelleren. U kunt hiermee de meest wilde vormen maken, zonder dat u enige kennis nodig heeft over de opbouw van het model.
  • Er is in Inventor 2011 een nieuwe manier van variantenmodelleren geintroduceerd. Deze nieuwe techniek heet iLogic. In Inventor 2012 is deze techniek verder uitgebreid met dialoogboxen. Als u een bestaand ontwerp heeft uitgewerkt kunt u deze nu zeer makkelijk voorbereiden op varianten in maat, plaats of vorm. Als u bijvoorbeeld altijd trappen maakt kunt u nu een mooie dialoogbox aanmaken waarmee u aangeeft hoe een variant er uit ziet. U geeft in de dialoogbox de maten op en welke onderdelen gebruikt worden. U geeft bijvoorbeeld op welke leuning gebruikt moet worden. Alle tekeningen worden daarna automatisch uitgewerkt. Omdat iLogic een hele nieuwe benaderwijze is, zijn er in totaal drie hoofdstukken aan gewijd. U leert vanaf de basis van iLogic VB tot en met de koppeling met Visual Studio.
  • Ook is de sterkteberekeningsmodule uitgebreid met een module voor het berekeningen van frames. Het is nu zonder meer mogelijk om zeer uitgebreide frames met honderden profielen in een aantal minuten, zelfs seconden, door te rekenen. Als u deze module gaat gebruiken worden uw frames sterker en goedkoper omdat u precies kunt voorspellen hoe het frame zich gaat gedragen. Deze module is in Inventor 2012 verbeterd. De berekening is nu nauwkeuriger bij de aansluitingen van de profielen. 

Omslag

De omslag van Inventor 2012 getuigd van de mogelijkheden van het werktuigbouwkundig CAD-ontwerpen. De stoommachine is getekend door Boely Hofstede met gebruik van Inventor 2012. Hij is de eerst afgestudeerde van het HBO-traject ACE Mechanical Designer bij TEC.

Pagina´s per deel

Algemeen   Hoofdstukken Pagina´s
Totaal aantal pagina´s: 1680
Aantal Illustraties: >4000
Delen Onderwerpen    
Start Inventor in vogelvlucht, Projecten 2 90
Schets (Eng: sketch) 4 160
Vorm (Eng: feature)  (nieuw oa Inventor Fusion) 11 340
De 2D Tekening (Eng: drawing) 3 130
Samenstelling (Eng: assembly) lassen, frames en skeletmodelleren, iCopy 9 270
Plaatwerk (Eng: sheet metal) 6 160
Ontwerpen Excel koppeling, iAssembly, iLogic (sterk uitgebreid), Design Accelerator, Methodisch Ontwerpen 7 255
Eindige Elementen Methode (Eng: FEA) 6 155
Diversen Inventor Studio, Vault, Installatie 2 100
Reeksen Doelstelling    
Skeletreeks een innovatief ontwerp 4 110
Variantenreeks een klantspecifiek ontwerp 6 250

Tip

Installeer Inventor met de installatiehandleiding van dit boek.
Deze handleiding zorgt ervoor dat u werkt met Nederlandse normen en met Nederlandse bibliotheekonderdelen. Door het weglaten van onbelangrijke bibliotheken wordt Inventor aanmerkelijk sneller.  Meer dan 30% van de gebruikers installeert Inventor in Inches en met Japanse normen. Doe dit, u krijgt daar zoveel overbodig werk door. Gebruik de installatiehandleiding.

Instructiefilmpjes

instructiefilm Inventor leert u vooral door oefening. Er zijn honderden oefeningen opgenomen in dit boek. Als extra service bij dit boek heeft de auteur tientallen instructiefilmpjes op internet gezet om de oefeningen te demonstreren. Deze makkelijke en eigentijdse manier van leren zorgt voor een extra steuntje in de rug. Kies in het menu links voor Uitgewerkte oefeningen.