CADCollege logo
menu    inhoud        print    contact     cursuskalender    

Leerboek en naslagwerk Inventor 2014, Computer Ondersteund Ontwerpen

Auteur ir. R. Boeklagen
Het boek Inventor 2014 wordt getypeerd door haar gebruiksgemak. Het boek is geschreven in een toegankelijke stijl, waarbij de auteur veel gebruik maakt van voorbeelden en illustraties. Stap voor stap leert u alle onderwerpen. De teksten zijn bovendien van Nederlandse oorsprong. Het boek hanteert dan ook Nederlandse tekennormen. Daarnaast is gekozen bij de indeling van het boek voor een tweedeling: de Nederlandse functies en begrippen zijn terug te vinden in de inhoudsopgave, de Engelse commandonamen in de index. Deze logische verdeling zullen u tijd besparen en uw werk vergemakkelijken.
Ook bevat dit gebonden boek werktuigbouwkundige achtergrondinformatie en handige tips. Een echte aanrader voor de beginnende en (ver)gevorderde Inventor gebruiker.

Voor beginners en gevorderde gebruikers

De beginnende gebruiker van Inventor kan goed met het boek uit de voeten door de sterke combinatie van theorie, geleide instructie en oefeningen. Het boek bevat zeer veel afbeeldingen en met kleine stapjes wordt u degelijk op weg geholpen. Alle basisfuncties die een werktuigbouwkundig ontwerper gebruikt, worden uitgebreid behandeld zoals: frames, plaatwerk, lassen en schroefverbindingen. Er zijn ook speciale hoofdstukken over kunststoffen en over Inventor Fusion. Dit is de uitbreiding die gebruikt wordt voor vrije vormen.
Een expert in werktuigbouwkundig ontwerpen zal Inventor ook als een zeer nuttig naslagwerk ervaren. Gevorderde onderwerpen waaronder styles en templates, Vault, skeletmodeleren, iLogic, adaptiviteit en plaats-, maat- en vormvarianten worden ook onder de loep genomen. Specialistische zaken als sterkteberekeningen, parameterstudies en optimalisatie vindt u ook terug.

Topdown-ontwerpmethodiek

Het bijzondere van Inventor is, dat het gericht is op de functie van het ontwerp en niet, zoals bij de Solid Modelers van de eerste generatie, op het modelleren alleen. Zo schetst u met Inventor een aantal hartlijnen en verandert u deze schets met een druk op de knop naar een frame, een stangenmechaniek of een constructie van plaatwerk. De uitwerking naar uitslagen, zaag- of snijtekeningen wordt door het programma gedaan. Veel vergelijkbare programma's bieden alleen functionaliteit om een ruimtelijk model op te bouwen. Deze Topdown-ontwerpmethodiek van Inventor is door het hele boek verwerkt. U vindt de verschillende modelleringstechnieken terug bij hoofdstukken over kunststoffen, frames, plaatwerk en in de meer algemene hoofdstukken.

Modellerings- en ontwerptechnieken

Inventor ondersteunt niet alleen de modelleringstechnieken van het variantenontwerpen en het skeletontwerpen, maar ook hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden om methodisch het beste ontwerp te vinden. Zo kunt u met de Design Accelerator snel een mechaniek van tandwielen, lagers en assen opzetten en deze daarna weer snel omzetten naar een stangenmechaniek. U kunt een ontwerp doorrekenen en via een parameterstudie optimaliseren. Het methodisch ontwerpen, de Design Accelerator, Content Center, Eindige elementenmethode en optimalisatietechnieken worden allemaal in het boek behandeld.

Bestelgegevens

Titel: Inventor 2014, Computer Ondersteund Ontwerpen
Auteur: ir. Ronald Boeklagen
Uitgever: TEC / CADCollege te Nijmegen, 024-3565677
Distributie voor de boekhandel: Centraal Boekhuis
Uitvoering: gebonden
Bestel direct:
ISBN: 978-90-72487-88-9

Nieuw

  • Interface: Het programma en het boek Inventor 2014 zijn over de hele linie verbeterd. De interface is gemoderniseerd. In Inventor 2012 is het markeringsmenu ingevoerd en de mini-werkbalken, zodat u een commando kunt activeren met de beweging van de muis en de mini werkbalken. Deze zijn verder uitgewerkt in Inventor 2014.
  • Joints: Vanaf Inventor 2014 kunt u veel makkelijker relaties aanbrengen tussen de onderdelen in een samenstelling. Dit zal u veel tijd gaan besparen. Deze nieuwe werkwijze met Joints in plaats van Constraints (Verbindingen in plaats van beperkingen) is overal waar mogelijk doorgevoerd.
  • Slots en Splines: De schetsmogelijkheden zijn uitgebreid met bijvoorbeeld slots (Ned sobgaten) en vorig jaar met splines (Ned: vloeiende krommes). Alle uitbreidingen hebben gezorgd voor een nieuw hoofdstuk over schetsen. Bovendien is het schetsen eenvoudiger geworden met bijvoorbeeld een rechthoek die vastzit aan het middelpunt. Deze verbeteringen is meegenomen door het hele boek.
  • Dynamische simulatie: Er is een volledig nieuw hoofdstuk toegevoegd over dynamische simulaties, zodat u uw mechanismen kunt testen voordat deze gemaakt zijn.
  • iLogic: De hoofdstukken over iLogic zijn in deze versie van het boek vergemakkelijkt. U leert nu snel en makkelijk om een variantenontwerp te maken.
  • FEA: Ook is de sterkteberekeningsmodule uitgebreid. Eerst het balkelement (Eng: Beam element), daarna het schaalelementen. (Eng: Shell element) Hiermee is een grote samenstelling van plaatwerk  snel door te rekenen. Er is een nieuw hoofdstuk aangemaakt en andere hoofdstukken zijn aangepast, omdat het schaalelement grote voordelen heeft bij plaatwerk en profielen. 
  • Meer: Er zijn meer bestanden te downloaden vanaf internet, zodat de lessen sneller verlopen. U kunt als u wilt de voorbereidingen van vrijwel ieder hoofdstuk nu overslaan. Het is natuurlijk beter om deze voorbereiding wel te doen.

Pagina´s per deel (niet volledig)

Algemeen   Hoofdstukken Pagina´s
Totaal aantal pagina´s: 1600
Aantal Illustraties: >4000 st
Delen Onderwerpen    
Start Inventor in vogelvlucht, Projecten 2 90
Schets (Eng: sketch) 5 170
Vorm (Eng: feature)  11 260
De 2D Tekening (Eng: drawing) 3 130
Samenstelling (Eng: assembly) lassen, frames en skeletmodelleren, iCopy 8 270
Plaatwerk (Eng: sheet metal) 6 160
Ontwerpen Excel koppeling, iAssembly, iLogic (sterk uitgebreid), Design Accelerator, Methodisch Ontwerpen 7 255
Eindige Elementen Methode (Eng: FEA) inclusief Dynamische simulatie 8 200
Diversen Inventor Studio, Vault, Installatie 2 100
Reeksen Doelstelling    
Skeletreeks een innovatief ontwerp 4 110
Variantenreeks een klantspecifiek ontwerp 6 250

Tip

Installeer Inventor met de installatiehandleiding van dit boek.
Deze handleiding zorgt ervoor dat u werkt met Nederlandse normen en met Nederlandse bibliotheekonderdelen. Door het weglaten van onbelangrijke bibliotheken wordt Inventor aanmerkelijk sneller. .

Instructiefilmpjes

instructiefilm Inventor leert u vooral door oefening. Er zijn honderden oefeningen opgenomen in dit boek. Als extra service bij dit boek heeft de auteur tientallen instructiefilmpjes op internet gezet om de oefeningen te demonstreren. Deze makkelijke en eigentijdse manier van leren zorgt voor een extra steuntje in de rug. Kies in het menu links voor Uitgewerkte oefeningen.