CADCollege logo
menu    inhoud        print    contact     cursuskalender    
CADCollege logo

Leerboek en naslagwerk Inventor 2010, Computer Ondersteund Ontwerpen

Auteur ir. R. Boeklagen

Inventor is het gebruiksvriendelijke studieboek en naslagwerk voor werktuigbouwkundig CAD-ontwerpen. Dit parametrisch 3D ontwerpprogramma voor de metaal- en kunststofindustrie is ontwikkeld door Autodesk, de makers van AutoCAD.

Het boek Inventor 2010 wordt getypeerd door haar gebruiksgemak. Het boek is geschreven in een toegankelijke stijl, waarbij de auteur veel gebruikmaakt van voorbeelden en illustraties. De teksten zijn bovendien van Nederlandse oorsprong. Het boek hanteert dan ook Nederlandse tekennormen. Daarnaast is gekozen bij de indeling van het boek voor een tweedeling: de Nederlandse functies en begrippen zijn terug te vinden in de inhoudsopgave, de Engelse commandonamen in de index. Deze logische verdeling zullen u tijd besparen en uw werk vergemakkelijken.Ook bevat dit gebonden boek werktuigbouwkundige achtergrondinformatie en handige tips. Een echte aanrader voor de beginnende en (ver)gevorderde Inventor gebruiker

Voor beginners en gevorderde gebruikers

De beginnende gebruiker van Inventor kan goed met het boek uit de voeten door de sterke combinatie van theorie, geleide instructie en oefeningen. Het boek bevat zeer veel afbeeldingen. Alle basisfuncties die een werktuigbouwkundig ontwerper gebruikt, worden uitgebreid behandeld zoals: frames, plaatwerk, lassen en schroefverbindingen.
Een expert in werktuigbouwkundig ontwerpen zal Inventor ook als een zeer nuttig naslagwerk ervaren. Gevorderde onderwerpen waaronder styles en templates, Vault, adaptiviteit en plaats-, maat- en vormvarianten worden ook onder de loep genomen. Specialistische zaken als sterkteberekeningen, parameterstudies en optimalisatie vindt u ook terug.

Top-down ontwerpmethodiek

Het bijzondere van Inventor is, dat het gericht is op de functie van het ontwerp en niet, zoals bij de Solid Modelers van de eerste generatie, op het modelleren alleen. Zo schetst u met Inventor een aantal hartlijnen en verandert u deze schets met een druk op de knop naar een frame, een stangenmechaniek of een constructie van plaatwerk. De uitwerking naar uitslagen, zaag- of snijtekeningen wordt door het programma gedaan. Veel vergelijkbare programma's bieden alleen functionaliteit om een ruimtelijk model op te bouwen. Deze Top-down ontwerpmethodiek van Inventor is door het hele boek verwerkt. U vindt de verschillende modelleringstechnieken terug bij hoofdstukken over kunststoffen, frames, plaatwerk en in de meer algemene hoofdstukken.

Modellering- en ontwerptechnieken

Inventor ondersteunt niet alleen de modelleringstechnieken van het variantenontwerpen en het skeletontwerpen, die hierboven beschreven zijn, maar ook hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden om methodisch het beste ontwerp te vinden. Zo kunt u met de Design Accelerator snel een mechaniek van tandwielen, lagers en assen opzetten en deze daarna weer snel omzetten naar een stangenmechaniek. U kunt een ontwerp doorrekenen en via een parameterstudie optimaliseren. Het methodisch ontwerpen, de Design Accelerator, Content Center, Eindige elementenmethode en optimalisatietechnieken worden allemaal in het boek behandeld.

Bestelgegevens

Titel: Inventor 2010, Computer Ondersteund Ontwerpen
Auteur: ir. Ronald Boeklagen
Uitgever: TEC / CADCollege te Nijmegen, 024-3565677
Distributie voor de boekhandel: Centraal Boekhuis,  voor België: Agora Aalst
Uitvoering: gebonden
Bestel direct:
ISBN: 978-90-72487-64-3

Nieuw

  • Het programma en het boek Inventor 2010 zijn over de hele linie verbeterd. De interface is gelijkgetrokken met andere programma´s voor Windows Vista. Omdat u gebruikmaakt van het Lint (Ribbon) zijn alle afbeeldingen van het boek vervangen.
  • Verder zijn de hoofdstukken over het modelleren van kunststof onderdelen en het skeletmodelleren nieuw. Bij de behandeling over kunststof onderdelen is veel aandacht gegeven aan de juiste opbouw van dit model zoals de juiste wanddikte en de juiste lossingshoek.
  • Ook is de sterkteberekeningsmodule uitgebreid met onder andere de berekeningen van samenstellingen en parameterstudies en optimalisatie.
  • De plaatwerkmodule is uitgebreid met complexe uitslagen zoals recht op rond en een hoofdstuk over plaatwerk voor installaties. Ook de hoofdstukken over plaatwerk zijn uitgebreid met veel nieuwe handregels voor het zetten van platen, zoals de minimale flensbreedte of de minimale afstand van een gat tot een zetting en de K-factor van RVS, staal of aluminium.
  • Bovendien zijn er nieuwe hoofdstukken gemaakt over Multibody Design en over plaatsvarianten met iMates.

Omslag

De omslag van Inventor 2010 getuigd van de mogelijkheden van het werktuigbouwkundig CAD-ontwerpen. De racewagen is getekend door Boely Hofstede met gebruik van Inventor 2010. Hij is de eerst afgestudeerde van het HBO-traject Mechanical Designer bij TEC.

Pagina´s

Pagina´s: 1430 pagina´s
Illustraties: >2000 stuks
Onderwerpen en aantal pagina's:
Inventor in vogelvlucht, Projecten 80 pagina´s
Schets (eng: sketch) 150 pagina´s
Vorm (eng: feature) 270 pagina´s
De 2D Tekening (eng: drawing) 130 pagina´s
Samenstelling (eng: assembly): met o.a. lassen, frames en skeletmodelleren  230 pagina´s
Plaatwerk (eng: sheet metal) 160 pagina´s
Ontwerpen, met o.a. iAssembly, Design Accelerator, Inventor Studio, Methodisch Ontwerpen 160 pagina's
Eindige Elementen Methode (eng: FEA) 130 pagina´s
Diversen: Vault, Installatie 50 pagina's

Tip

Installeer Inventor met de installatiehandleiding van dit boek.
Deze handleiding zorgt ervoor dat u werkt met Nederlandse normen en met Nederlandse bibliotheekonderdelen. Door het weglaten van onbelangrijke bibliotheken wordt Inventor aanmerkelijk sneller.

Instructiefilmpjes

instructiefilm Inventor leert u vooral door oefening. Er zijn honderden oefeningen opgenomen in dit boek. Als extra service bij dit boek heeft de auteur tientallen instructiefilmpjes op internet gezet om de oefeningen te demonstreren. Deze makkelijke en eigentijdse manier van leren zorgt voor een extra steuntje in de rug. Kies in het menu links voor Uitgewerkte oefeningen.TEC / CADCollege, Kerkenbos 1018b, NL-6546 BA Nijmegen, tel: 024-3565677, fax: 024-3541931 email: info@ cadcollege.nl