CADCollege logo

Leerboek en naslagwerk Inventor 2019, Computer Ondersteund Ontwerpen

Auteur ir. R. Boeklagen

Het boek Inventor 2019 wordt getypeerd door haar gebruiksgemak. Het boek is geschreven in een toegankelijke stijl, waarbij de auteur veel gebruik maakt van voorbeelden en illustraties. Stap voor stap leert u alle onderwerpen. De teksten zijn bovendien van Nederlandse oorsprong. Het boek hanteert dan ook Nederlandse tekennormen. Daarnaast is gekozen bij de indeling van het boek voor een tweedeling: de Nederlandse functies en begrippen zijn terug te vinden in de inhoudsopgave, de Engelse commandonamen in de index. Deze logische verdeling zullen u tijd besparen en uw werk vergemakkelijken.
Ook bevat dit gebonden boek werktuigbouwkundige achtergrondinformatie en handige tips. Een echte aanrader voor de beginnende en (ver)gevorderde Inventor gebruiker.

Voor beginners en gevorderde gebruikers

De beginnende gebruiker van Inventor kan goed met het boek uit de voeten door de sterke combinatie van theorie, geleide instructie en oefeningen. Het boek bevat zeer veel afbeeldingen en met kleine stapjes wordt u degelijk op weg geholpen. Alle basisfuncties die een werktuigbouwkundig ontwerper gebruikt, worden uitgebreid behandeld zoals: frames, plaatwerk, lassen en schroefverbindingen. Er zijn ook speciale hoofdstukken over kunststoffen en vrijvorm modelleren.
Een expert in werktuigbouwkundig ontwerpen zal Inventor ook als een zeer nuttig naslagwerk ervaren. Gevorderde onderwerpen waaronder styles en templates, Vault, skeletmodeleren, iLogic, adaptiviteit en plaats-, maat- en vormvarianten worden ook onder de loep genomen. Specialistische zaken als sterkteberekeningen, parameterstudies en optimalisatie vindt u ook terug.

Topdown-ontwerpmethodiek

Het bijzondere van Inventor is, dat het gericht is op de functie van het ontwerp en niet, zoals bij de Solid Modelers van de eerste generatie, op het modelleren alleen. Zo schetst u met Inventor een aantal hartlijnen en verandert u deze schets met een druk op de knop naar een frame, een stangenmechaniek of een constructie van plaatwerk. De uitwerking naar uitslagen, zaag- of snijtekeningen wordt door het programma gedaan. Veel vergelijkbare programma's bieden alleen functionaliteit om een ruimtelijk model op te bouwen. Deze Topdown-ontwerpmethodiek van Inventor is door het hele boek verwerkt. U vindt de verschillende modelleringstechnieken terug bij hoofdstukken over kunststoffen, frames, plaatwerk en in de meer algemene hoofdstukken.

Modellering-, ontwerptechnieken

Inventor ondersteunt niet alleen de modelleringstechnieken van het variantenontwerpen en het skeletontwerpen, maar ook hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden om methodisch het beste ontwerp te vinden. Zo kunt u met de Design Accelerator snel een mechaniek van tandwielen, lagers en assen opzetten en deze daarna weer snel omzetten naar een stangenmechaniek. U kunt een ontwerp doorrekenen en via een parameterstudie of generatief ontwerp optimaliseren. Het methodisch ontwerpen, de Design Accelerator, Content Center, Eindige elementenmethode en optimalisatietechnieken worden allemaal in het boek behandeld. Nieuw is de mogelijkheid voor een 3D pdf, de 3D print functies, CAM uitbreidingen en de koppeling naar BIM.

Bestelgegevens

Titel
Inventor 2019, Computer Ondersteund Ontwerpen
Auteur
ir Ronald Boeklagen
Uitgever
TEC / CAD College te Nijmegen, 024 3565677
Distributie boekhandel
Centraal Boekhuis
ISBN
978-94-92250-27-8
Uitgave
Gebonden met leeslint, 1552 pagina's
Prijs
€59,50
Bestel direct

Nieuw

2019
Alle hoofdstukken zijn aangepast aan vernieuwingen in interface en werking van commando's zoals bij het Hole commando. De hoofdstukken over iLogic zijn in deze versie herschreven, omdat iLogic sterk verbeterd is.
2018
Nieuw hoofdstuk: "Notaties in 3D" met daarin notaties in een 3D model en 3D PDF. Nieuw deel "Uitwisseling" met daarin drie nieuwe hoofdstukken:
"Uitwisseling CAD in de metaal" met nieuwe verbetering aan Step files.
"Samenwerken met AutoCAD" met daarin de verbeterde koppeling aan dwg.
"Uitwisselen CAD in de bouw, BIM" met daarin 3 methodes om een Inventor model om te zetten naar Revit.
2017
Nieuw hoofdstuk over generatief ontwerpen, Eng: Generative Design. U geeft hoofdmaten op en met behulp van de Eindige Elementen Methode wordt het ontwerp tot in detail bepaald.
2016
Nieuw hoofdstuk over het 3D printen en CAM.
2015
Nieuw hoofdstuk over Vrijvormmodelleren (meshmodelleren). Met deze nieuwe techniek van T-splines kunt u op snel een organische of gestroomlijnde vorm maken. Bijvoorbeeld een stoelleuning of de carrosserie van een auto.
2014
De nieuwe werkwijze met Joints in plaats van Constraints is overal waar mogelijk doorgevoerd. Dynamische simulatie: Er is een volledig nieuw hoofdstuk toegevoegd over dynamische simulaties, zodat u uw mechanismen kunt testen voordat deze gemaakt zijn.

Pagina´s per deel (niet volledig)

Algemeen Inhoud Hoofdstukken Pagina´s
Totaal aantal pagina´s: 1824
Aantal Illustraties: >4000
Delen Onderwerpen    
Start Inventor in vogelvlucht, Projecten 2 90
Schets (Eng: sketch) 5 170
Vorm (Eng: feature) waaronder vrijvormmodelleren 12 300
De 2D Tekening (Eng: drawing) 3D pdf 4 130
Samenstelling (Eng: assembly) lassen, frames en skeletmodelleren 8 270
Uitwisseling (Step, dwg, BIM) 3 60
Plaatwerk (Eng: sheet metal) 6 160
Ontwerpen Excel koppeling, iAssembly, iLogic, Design Accelerator 7 255
Eindige Elementen Methode (Eng: FEA) inclusief Dynamische simulatie 8 210
Diversen Inventor Studio, Vault, Pointcloud, Installatie, 3D printen & CAM 5 135
Reeksen Doelstelling    
Skeletreeks een innovatief ontwerp 4 110
Variantenreeks een klantspecifiek ontwerp 6 250

Instructiefilmpjes

instructiefilm Inventor leert u vooral door oefening. Er zijn honderden oefeningen opgenomen in dit boek. Als extra service bij dit boek heeft de auteur tientallen instructiefilmpjes op internet gezet om de oefeningen te demonstreren. Deze makkelijke en eigentijdse manier van leren zorgt voor een extra steuntje in de rug. Kies in het menu links voor Uitgewerkte oefeningen.