CADCollege logo

Cursus Fusion 360 Basis of Gevorderd

Deze cursussen zijn bedoeld voor kleine bedrijven, studenten of uitvinders met een goed idee die deze willen uitwerken tot een werkend prototype. Fusion 360 is de fusie tussen de beste CAD-systemen. Het gebruikt meerdere computer ondersteunde technieken: CAD (3D Ontwerpen), CAM (fabriceren: 3D print en cnc frezen/draaien), CAE (sterkteberekeningen) en ECAD (Elektronica ontwerpen). De cursussen zijn compact, praktisch en eindigen met een fysiek product dat tijdens de cursus ontworpen uitgewerkt en gefreesd is. Ervaren docenten en Nederlandstalig lesmateriaal.


Achtergronden Fusion 360

Begin jaren 80 kwamen de eerste CAD systemen beschikbaar voor de kleine beurs. Deze kleine CAD systemen konden 2D tekeningen maken en het grootste voordeel zat erin dat u delen van bestaande tekeningen makkelijk kon kopieren.
Eind van de vorige eeuw is de CAD wereld opgeschrikt door nieuwe 3D programma's voor de productie (de maak industrie). Hiermee kon een toekomstige machine of woning vooraf bekeken worden. Met deze programma's zou een constructeur in een dag productief zijn. Door de heftige concurrentie tussen deze programma's zijn deze snel uitgebreid met nieuwe functionaliteit. Deze programma's zijn nu extreem efficiënt voor een middelgroot of groot bedrijf waarbij dezelfde onderdelen op verschillende plaatsen in verschillende machines voorkomen. De snelle ontwikkeling heeft ook een nadeel. De leertijd is veel langer geworden en doordat ieder onderdeel in een los bestand staat is het bestandbeheer complex. In een dag productief kan al lang niet meer.
Met Fusion is een nieuwe start gemaakt. Deze is opgezet vanuit het idee dat u direct een ontwerp kunt uitwerken zonder lange leertijd en zonder speciale CAD computers. Minder gericht op hergebruik van bestaande componenten, maar wel direct samenwerken in alle computer ondersteunde technieken. 
Dit parametrische 3D programma is gericht op de ontwikkeling van nieuwe producten. Het kan gebruikt worden om snel iets nieuws op te zetten. U simuleert uw ontwerpen, u maakt CAM bestanden aan om uw prototypen te frezen of u maakt bestand aan voor een 3D print.
Fusion 360 is niet bedoeld voor een machinefabriek met varianten van producten. Het programma Fusion lijkt sterk op Inventor, maar de 2D tekenfuncties zijn minder uitgebreid. De handige functies van de framegenerator ontbreken en die van het plaatwerk zijn beperkt. De meer geavanceerde functies, zoals bijvoorbeeld de Eindige Elementen Methode, CAM of het vrijvormmodelleren zijn juist veel krachtiger dan Inventor of Solid Works. Er zit in Fusion veel functionaliteit die ontbreekt in de grotere programma's, zoals de uitbreiding voor de elektronica, Eagle, voor het aanmaken van PCB borden. Verder is het samenwerken in teamverband extreem makkelijk. Studenten zijn hier weg van.
De prijs is bijzonder. Voor studenten of docenten is het gratis. Voor het bedrijfsleven kost Fusion omgerekend ongeveer een kop koffie per dag. U gebruikt dit programma op een Apple of Windows computer. Omdat een gedeelte van dit programma in de cloud loopt hoeft u bijna niets te installeren. Het programma is goedkoop, snel en makkelijk. Kortom dit is het programma voor de ontwerper die met nieuwe ontwerpen bezig is en niet met varianten op een bestaand ontwerp.Basiscursus

De basiscursus richt zich op de werktuigbouwkundige en de industrieel ontwerper. De onderwerpen zijn 3D-modelleertechnieken, 3D printen en frezen. Cursusduur: 4 dagen.

Cursus Gevorderd

De gevorderde cursus richt zich op gevorderde onderwerpen zoals het parametrisch tekenen, sterkteberekening en elektronica ontwerpen. Omdat de cursusgrootte altijd klein is kunnen afhankelijk van de wensen sommige onderwerpen meer uitgediept worden en sommige worden overgeslagen. U bepaalt mede de inhoud. Cursusduur: 4 dagen.CAD

CAD staat voor Computer Aided Design. De computer met Fusion wordt dan gebruikt om een ontwerp uit te werken en/of te simuleren. In de cursus wordt de beginselen van het CAD ontwerpen uitgelegd. U gebruikt Fusion als parametrisch 3D programma. U maakt onderdelen en samenstellingen. Er wordt in de cursus gewerkt op Windows computers.

Samenwerken

Het programma Fusion is ontwikkeld met samenwerken in gedachte. Een projectteam deelt het ontwerp in de cloud. Iedereen van het projectteam kan ieder moment bij het ontwerp, waar hij of zij ook is, met Windows of Apple. Alle veranderingen worden bijgehouden en u kunt elk moment teruggaan naar een vorige stap. In de historie wordt bijgehouden wie de verandering heeft gemaakt, wanneer en waarom. U kunt bestanden van anderen direct gebruiken ongeacht met welk systeem deze gemaakt zijn. Deze techniek heet AnyCAD. Werkt uw partner met Inventor, Solid works of Solid Edge?: geen probleem. U werkt met hun bestanden en u kunt daarop verder bouwen.

CAM

CAM staat voor Computer Aided Manufacturing. Fusion maakt de bestanden aan voor de aansturing van de frees- of draaibank. Ook hierin gaat Fusion verder dan standaard Inventor. U kunt bijvoorbeeld standaard vijfassige machines aan, terwijl dat voor Inventor een extra is. In de cursus leert u de beginselen van het aanmaken van NC (Numeric Control) bestanden. Er wordt in de cursus gewerkt met een 3D printer en met een NC machine. Het ontwerp dat u in het eerste gedeelte van de cursus heeft aangemaakt, wordt in het tweede deel van de cursus geprint en uitgefreesd. 

Eagle

Een onderdeel van Fusion 360 heet Eagle. Hiermee stelt u uitgaande van een elektronica schema een 3D model en een pcb-board. Door de uitgebreide bibliotheek van componenten wordt een schema vrijwel automatisch omgezet naar 3D.

Sterkteberekeningen

FEA staat voor Finite Element Analysis. De computer simuleert de spanningen en vervormingen. U kunt met Fusion vooraf bepalen of het onderdeel sterk genoeg is en aanpassen voordat het gemaakt wordt. U kunt lineaire en niet lineaire berekeningen maken. U kunt sterkteberekeningen maken of berekeningen waarbij de temperatuur een rol speelt. De berekening vindt plaats in de Cloud. U maakt dan gebruik van een supercomputer terwijl u zelf misschien een eenvoudige computer gebruikt. Zelfs met een Apple computer is dit mogelijk.