CADCollege logo

Cursus AutoLISP

AutoLISP is de universele programmeertaal voor AutoCAD. In tegenstelling tot andere programmeertalen is deze is geschikt voor Windows de Mac en het Web. Leer in deze cursus hoe u uw AutoCAD programma aanpast aan de specifieke taken van uw bedrijf.  De door u op maat gemaakte programma's maken volledige tekeningen of genereren stuklijsten en offertes uit een bestaande tekening. U kunt uren werk terugbrengen naar minuten door kleine programma's te schrijven in AutoCAD. U kneedt AutoCAD tot een perfect hulpmiddel voor uw eigen toepassingen. Iedereen kan daarmee tijd winnen.

AutoLISP


€ 790,- 2 dagen all-in prijs (ex. btw). U leert uw AutoCAD of AutoCAD LT aan te passen met kleine functies. U maakt programma's die werk uit handen zullen nemen.
 • Studeren in kleine groep
 • Uniek Nederlandstalig lesmateriaal
 • Autodesk Certificaat
 • incl. symbolenbibliotheek 9000
 • incl. leer- en naslagwerk
Cursusplanner bel voor advies op maat:
024 356 56 77 of type uw vraag

Cursusgegevens

Doelgroep
AutoCAD gebruiker, minimaal MBO-niveau, affiniteit met computers
Voorkennis
minimaal 6 maanden praktische AutoCAD ervaring
Duur
4 dagen
Lesmateriaal
Uniek Nederlandstalig hand- en leerboek AutoCAD en AutoLISP en VB.NET
Docent
Ronald Boeklagen
Certificaat
Autodesk Authorised Training Centre (ATC), wereldwijd erkend
Plaats
CAD-leslokalen, Nijmegen

Achtergrond AutoLISP

De programmeertaal AutoLISP is meer dan 40 jaar oud en algemeen werd gedacht dat deze taal overbodig zou worden. De taal staat dicht bij AutoCAD en kleine programma's zijn daarom makkelijk te maken voor AutoCAD tekenaars. De taal is alleen bruikbaar in AutoCAD en grotere programma's zijn onoverzichtelijk.
Dit jaar is besloten dat AutoLISP de standaard wordt voor alle versies van AutoCAD. Het maakt niet uit of AutoCAD op Windows, Mac OS of internet loopt. De andere ontwikkeltalen voor AutoCAD, zoals VB.NET lopen alleen op AutoCAD Windows. Daarmee is AutoLISP interessanter geworden omdat u uw programma overal kunt gebruiken. Ook voor de goedkopere AutoCAD versies.
Een bijkomend voordeel is dat u een Lisp routine kunt ontwikkelen zonder dat u extra software installeert (In de cursus wordt voor het gemak de gratis editor "Visual Studio Code" gebruikt, maar u kunt uw programma's ook ontwikkelen met Notepad die ingebouwd zit in Windows of TextEdit die ingebouwd zit in Mac OS).

Wat kunt u met AutoLISP

Programma's maken complete tekeningen of genereren of de data uit een tekening lezen. Er is niet zo snel een beperking op te geven van wat u kunt bereiken met AutoLISP.

U leert

 • Basistechnieken AutoLISP
 • Visual Studio Code als makkelijke en universele editor voor AutoLISP
 • Tekenen met AutoLISP
 • Veranderen met AutoLISP
 • Invoer vanuit AutoCAD
 • Data gebruiken van AutoLISP voor Excel of andere programma's

U kunt na de cursus

Na afloop van de cursus heeft u de kennis en vaardigheden om AutoCAD aan te passen met kleine functies. U kunt programma's maken die u werk uit handen zullen nemen.

Leerboek AutoCAD AutoLISP en VB.NET

Leerboek AutoCAD 2017 en VB.NET Voor deze cursus is een apart leerboek gemaakt. Meer dan 600 bladzijde puur en alleen over AutoCAD en aanpassen. Dit leerboek behandelt stap voor stap de grondbeginselen van het programmeren tot en met de geavanceerde technieken als het werken met Xdata in een AutoCAD tekening. In dit boek wordt niet alleen AutoLISP, maar ook VB.Net behandeld.

Het boek wordt ondersteund met filmpjes en code. De code uit het boek kunt u downloaden en vormt een toolbox die u kunt gebruiken bij veel van uw toekomstige projecten.

Inhoudsopgave: