CADCollege logo

Leerboek AutoCAD Aanpassen Nieuw

Auteur ir. R. Boeklagen
AutoCAD wordt omschreven als een grafisch programmeersysteem. Het  is op vele manieren aan te passen en te kneden. Als u AutoCAD heeft aangepast, krijgt u een systeem op maat. Als u geen algemeen werk doet en als u AutoCAD heeft uitgebreid met de juiste functies, dan is deze sneller en efficiënter dan welk standaardprogramma dan ook. Het kost in het begin wel ontwikkeltijd, maar deze tijd wint u terug omdat u sneller werkt.

AutoCAD kan aangepast worden met een eenvoudige taal, die dicht bij het normale tekenwerk staat en met een krachtige taal die compleet nieuwe werelden voor u opent. Het is niet te zeggen welke taal het beste is. Dit is namelijk afhankelijk van degeen die AutoCAD aanpast. Omdat niet iedereen hetzelfde is hebben we er in dit boek voor gekozen om de meest gebruikte oplossingen te beschrijven.

Talen

 • Diesel,
  een eenvoudige taal, geschikt voor menu's en dynamische blokken. (50 blz)
 • AutoLisp,
  een taal die als verouderd wordt beschouwd, maar wel gebruikt wordt op Apple computers en oudere web-sites. (90 blz)
 • VB.NET met het gestructureerde COM object.
  De taal VB.NET is makkelijk. Het COM object van AutoCAD is eenvoudig. U bent snel op weg. (VB.NET 130 blz + COM/ActiveX-object 90 blz)
 • VB.NET met de krachtige .NET-api.
  De taal VB.NET is makkelijk. De NET-api is niet eenvoudig, maar de programma's die u hiermee maakt, zijn snel en verassend. U maakt nieuwe commando's, palettes en u kunt bijvoorbeeld tekenen als het bestand niet is geopend in de Editor. (VB.NET 130 blz + NET-api 150 blz)

Talen schematisch

In de onderstaande afbeelding zijn de onderwerpen uit het boek geel gekleurd. Er bestaat geen completer werk over het aanpassen van AutoCAD.

Bibliotheek van routines en setup-routine

Het boek gaat gepaard met een uitgebreide bibliotheek van functies die u direct kunt gebruiken. Met deze bibliotheek bent u in recordtijd op weg. De meeste functies komen twee maal voor, voor het COM object en voor de NET api. Het boek gaat gepaard met een programma dat uw project met de druk op een knop instelt voor AutoCAD. Geen gehannes meer met referenties en menu's.

Beginners

Het boek bevat hoofdstukken voor beginners in het programmeren. Hierin leert u de basis van het programmeren met VB.NET. U leert hoe uw programma's automatisch geladen worden in AutoCAD en u maakt programma's met nieuwe functies voor het 2D tekenen.  De beginners zullen vooral met het eenvoudige COM object werken, maar alle eenvoudige functies zijn ook beschreven voor de NET api. U kiest.

Gevorderden

Voor de experts in het programmeren met VB.NET zijn hoofdstukken opgenomen voor het werken met 3D objecten, Xdata, het aanpassen, uitlezen of plaatsen van blokken met attributen en met dynamisch blokeigenschappen. U maakt  onder andere een stuklijstprogramma. U kunt blokken plaatsen die aangepast worden aan waarden uit een database of u voegt extra bouwinformatie toe zoals gebruikelijk bij BIM.

Bestelgegevens

Titel Leerboek AutoCAD Aanpassen  2020
Auteur
Uitgever TEC / CAD College te Nijmegen, (024) 3565677
Inhoudsopgave Download
ISBN Dit is een zeer gelimiteerde oplage. Het boek inclusief toolbox is onbetaalbaar. Daarom zijn deze alleen verkrijgbaar als onderdeel van een cursus bij TEC / CADCollege.
Oud cursisten kunnen bellen om in aanmerking te komen voor dit boek.
Uitgave Softcover, 610 pagina's