CADCollege logo

Unity: interactief realtime visualisatie

Unity breidt uw 3D model uit met realtime visualisatie en interactie. U  start met een 3D-model van een van de Autodesk programma's. U voegt in Unity interactiviteit toe. U publiceert uw Unity model naar een programma voor het beeldscherm of 3D bril.

In de techniek worden deze interactieve modellen gebruikt om een ontwerp makkelijk inzichtelijk maken, om een ontwerp te optimaliseren. "Tijdens het ontwerpen zet u de 3D bril op. U loopt door uw ontwerp. U herkent gevaarlijke situaties, of u merkt dat u uw ontwerp onoverzichtelijk of tot problemen leidt. U optimaliseert de layout van kantoor of fabriek." Hiermee voorkomt u fouten die later tot veel kosten zouden leiden.

Door het gebruik van technieken als niveau van detaillering in materialen en het vooraf inbouwen van schaduw en reflectie zijn de modellen van Unity extreem veel sneller dan die van de modelleersoftware. U navigeert door uw Unity model alsof dit een film is, terwijl alles realtime gerenderd wordt.

Een technisch ontwerp gepresenteerd alsof deze al gemaakt is.  De klant of de werkplaats verwacht niet anders van een moderne ontwerpafdeling.


UATP

Start met een interactief voorbeeld

Dit is een voorbeeld van een Revit project omgezet naar Unity. Dit model is gemaakt om de klant een indruk te geven van een nieuw ontwerp. Gebruik het toetsenbord met de pijltjes of uw muis om te navigeren.
bron: https://unity.com/solutions/architecture-engineering-construction/rt3d-explained

Bekijk verschillende interactieve voorbeelden

Verschillende discipilnes
Video
Bouw: Ruimte inrichting
Video Artikel
Bouw: BIM samenwerking
Video Artikel
Bouw: Nieuw ontwerp
Video Artikel
Bouw: Constructie
Video Artikel
GIS: Stad inrichting
Artikel
Metaal: VDL
Video fabriek layout Artikel
Metaal: SMC
Video digitale tweeling
Metaal: ABB
Video Artikel
Metaal: Volvo
Video Artikel
Metaal: BMW
Video Artikel

Voordelen voor uw bedrijf

Met een 3D-bril op ziet u het model alsof het al gebouwd is. U opent een deur of bedient een machine alsof deze gebouwd is. Dit gaat veel verder dan de interferentie check of clash controle van de modelleersoftware.

U kunt uw model in de cloud opslaan en met meerdere mensen tegelijkertijd bekijken en evalueren.

U verbetert het ontwerp voordat het gemaakt is. Uw bedrijf levert daarmee betere ontwerpen dan die van de concurrent en u heeft bovendien minder kosten omdat de faalkosten worden teruggebracht.

In plaats van dat tekeningen op de bouwplaats worden gelezen met mogelijk leesfouten kan de aannemer op de bouwplaats direct in het 3D-model kijken en de opbouw van de componenten bestuderen. Met een AR-bril kijkt u als het ware dwars door de muur en ziet u de leidingen of wapening. Hierdoor worden fouten voorkomen en zal de bouwsnelheid toenemen.

Een interactief model biedt ook mogelijkheden voor het onderhoud. Als u bijvoorbeeld met een 3D AR-bril naar een wandcontactdoos kijkt, dan kunt u het groepsnummer opvragen of u ziet  het bestelnummer van een onderdeel. 

Kosten voor uw bedrijf

Zolang u de programma's en apps die u maakt met Unity niet verkoopt of beperkt verkoopt zijn er geen of beperkt kosten verbonden aan het gebruik. Als u wilt dat uw model met een enkele druk op de knop omgezet wordt naar Unity dan zijn er wel kosten aan verbonden. U gebruikt dan een van de programma's Pixyz of Reflect. Deze extra programma's zijn niet nodig als u werkt met 3DS max of als u uw model heeft omgezet naar 3Ds Max.
Als u gebruik wilt maken van VR dan zult u een 3D bril moeten aanschaffen, maar die zijn tegenwoordig ook niet meer zo duur. 

Cursus: Unity Basis, Interactief 3D

In deze cursus leert u hoe u uw 3D model omzet naar een realtime visualisatie met interactie. U maakt daarmee van uw model een programma voor het beeldscherm. Niet alleen het 3D-model wordt omgezet, maar bijvoorbeeld ook de BIM Data! U kunt op deze wijze uw 3D-model met anderen delen ten behoeve van prachtige visualisaties of om inzicht te bieden in het bouwontwerp. In de cursus wordt een inleiding gegeven in VR.  Lees verder...

Cursus: Unity Gevorderd, Interactief VR

Deze cursus gaat dieper in op de interactiviteit en VR. U leert hoe u met een eigen ontworpen interface interactie aan het model kunt toevoegen. U leert hoe u een interface bouwt en hoe u animaties maakt. Voor deze cursus is de cursus Unity Basis, Interactief 3D-modelleur of enige ervaring met Unity vereist.  Lees verder ...

Kansen voor de toekomst

Met deze cursus bent u klaar voor de toekomst  Het gebruik van realtime 3D-visualisaties groeit de aankomende jaren exponentieel. Het aantal opdrachten en het aantal banen groeit sneller dan het gemiddelde op de arbeidsmarkt. Het aantal bedrijven en mensen die deze visualisaties kunnen maken blijft sterk achter. Lees verder https://www.burning-glass.com/wp-content/uploads/Visualizing_future_3D_skills.pdf

Certificering

Met gecertificeerde werknemers kunt u uzelf onderscheiden van anderen. De Unity  Certification-examens zijn bedoeld voor professionals, studenten en hobbyisten. Deze testen de vaardigheden waar werkgevers naar zoeken. Examens zijn beschikbaar op meerdere niveaus en hebben betrekking op functiespecialisaties, wat ervoor zorgt dat er voor elke leerling een Unity-certificering is.

Er zijn 3 examenrichtingen op verschillende niveau's:
 • Artist: U bent gespecialiseerd in visualisaties en modelleren.
 • Programmer: U bent gespecialiseerd in programmeren en ontwikkelen van gebruiksomgevingen.
 • Game Developer: U bent van alle markten thuis en u begint net. Dit is een algemene richting en hierin kunt u alleen op Associate niveau afstuderen.

Unity Certified Associate:
cursus voltooid daarna 3 maanden ervaring, aantal vragen 100 duur examen 1.5 uur

   Certified Associate Game Developer
   Certified Associate Artist
   Certified Associate Programmer


Unity Certified Professional
2 jaar praktijkervaring, 40 - 70 vragen, 2 uur.

   Certified Professional 3D Artist
   Certified Professional ProgrammerUnity Certified Expert
5 jaar praktijkervaring, 40 - 70 vragen, 3 uur.

   Certified Expert Technical artist: Shading and Effects
   Certified Expert Technical artist: Rigging and Animation
   Certified Expert Gameplay programmer

Unity bepaalt of het examen wel- of niet met voldoende heeft afgerond. In het algemeen moet u 60% van de haalbare punten verdienen om het examen met succes te voltooien. U krijgt uw certificaat digitaal. Deze examens zijn internationaal erkend.
Behalve kennis van Unity en vaardigheden met de omgang van de software, dient u ook goed de Engelse taal meester te zijn. De examens zijn namelijk in het Engels en worden ontwikkeld door Unity zelf. Zo kan een test op MBO-niveau zijn, maar wat Engels betreft altijd op HBO niveau liggen. Uiteraard kunt u woorden via internet opzoeken.
De testen kennen een tijdslimiet. Als u het examen niet haalt, kunt u het zo vaak als u wilt opnieuw aanvragen. U moet dan wel zo'n examen opnieuw aankopen.

Inschrijven

De prijzen van de examens liggen tussen € 250 en €4 00, bel voor de huidige prijzen. U geeft zich op voor een examen via email of telefoon. We plannen dan samen de examendatum en tijd in.

Geldigheid

Een certificaat is 3 jaar geldig. Wilt u daarna aantonen dat uw kennis nog steeds up-to-date is dan dient u het examen opnieuw te maken.

HBO traject

Wilt u niet alleen aantonen dat u kennis over de software en vaardigheid in het gebruik van de software hebt, maar wilt u ook aangeven dat u over HBO-denkniveau beschikt en zelfstandig CAD-projecten kunt uitvoeren of managen, dan wordt u aangeraden om het HBO-Traject te volgen.