CADCollege logo
menu    inhoud        print    contact     cursuskalender    

Leerboek en naslagwerk AutoCAD 2012, Computer Ondersteund Ontwerpen

Auteur ir. R. Boeklagen

Het standaard studieboek & naslagwerk voor AutoCAD versie 2012, geschikt voor de beginnende en ervaren technisch tekenaar in de werktuigbouwkunde, architectuur, elektrotechniek en vele andere toepassingen.
Het boek AutoCAD 2012 is geschikt voor elke gebruiker; voor een starter die net kennismaakt met AutoCAD, maar ook voor de gevorderde gebruiker. Beide leren stapsgewijs het technisch tekenprogramma te gebruiken. Daarbij wordt in het boek het kwalitatief sterke samenspel van theorie, geleide instructie en oefeningen toegepast. De auteur, Ronald Boeklagen, geeft ook veel tips en aanwijzingen om het leerproces en de praktijk te vergemakkelijken.
De nieuwe functies van de laatste versies van AutoCAD komen uitgebreid aan bod. De nieuwe mogelijkheden van versie 2012 worden uitgelicht, waaronder de nieuwe online tools voor AutoCAD WS, Content Explorer en allerlei individuele functies zoals het UCS-commando, het Array commando en veel andere commando's. Verder ook het parametrisch tekenen met parametrische blokken en het surface modelleren en Inventor Fusion. En last but not least het aanpassen van AutoCAD met VB.NET.


Naast deze mogelijkheid tot zelfstudie leent het boek zich ook uitstekend als naslagwerk. De AutoCAD-expert vindt in dit boek bijvoorbeeld complete grafische overzichten van alle functies en mogelijkheden terug. Ook zijn de functies die zijn toegevoegd in versie 2012 apart aangegeven, zodat de ervaren gebruiker weer snel zijn weg kan vinden in de nieuwe software.
Het boek AutoCAD 2012 is Nederlands van origine wat betekent dat u de juiste kennis opdoet van de Nederlandse tekennormen, zoals het werken in millimeters, lagenindeling en kleurgebruik. Bovendien is de tekst in een toegankelijk stijl geschreven, waarbij alle CAD-functies uitgebreid aan bod komen en worden vergezeld van duidelijke voorbeelden- en illustraties.

Beginners

Het boek AutoCAD 2012 biedt de beginnende CAD-tekenaar een stapsgewijze kennismaking met de CAD-techniek vanaf het eerste lijntje tot het maken van een uitgebreid 3D-model. Na iedere stap volgt een schermafdruk, zodat de lezer de vorderingen kan controleren. Door deze secure instructie van de auteur is het boek vrij omvangrijk, wat twijfel kan oproepen bij een beginner over het gebruiksgemak van het boek. Het boek is echter zo volledig dat de beginner gemakkelijk zelfstandig uit de voeten kan met het boek. Bovendien bevat het boek een groot aantal oefeningen, wat erg handig is voor beginners. Lukt het niet om een oefening te maken? Op internet vindt u instructiefilmpjes van bijna elke opgave!.

Gevorderden

Voor de experts in het CAD-tekenen is AutoCAD 2012 ook een echte aanrader. Het boek bevat veel achtergrondinformatie en is met recht een compleet naslagwerk te noemen. Maar gevorderde technisch tekenaars krijgen ook de kans om bij te leren. Naast basisinformatie, zoals de nieuwe interface, dynamische blokken en toolpalettes, kunnen zij specialistische zaken waaronder Xref’s, Sheetsets, 3D ontwerpen, het menu aanpassen en het programmeren met VB.NET leren (de code bij dit hoofdstuk is te downloaden). De functies die nieuw zijn toegevoegd in de laatste versies staan apart aangegeven, zodat de ervaren gebruikers snel op weg zijn in de nieuwe versie. 

Bestelgegevens

Titel AutoCAD 2012, Computer Ondersteund Ontwerpen
Auteur
Uitgever TEC / CAD College te Nijmegen, (024) 3565677
Distributie voor de boekhandel Centraal Boekhuis
Bestel direct
ISBN 978-90-72487-72-8
Uitgave Gebonden met leeslint, 1864 pagina's
Prijs
€ 59,50

2D tekenen

Naast de basiskennis van het 2D-tekenen waaronder de nieuwe verduidelijkte interface met het lint (Ribbon) komen ook gevorderde onderwerpen aan bod zoals layouts, Xref´s, dynamische blokken, sheetsets en templates. De AutoCAD serie ‘Computer Ondersteunend Ontwerpen’ wordt jaarlijks aangepast en verbeterd. Voor AutoCAD 2010 werd al een nieuw hoofdstuk over parametrisch tekenen toegevoegd en de hoofdstukken over Xref’s werden uitgebreid met nieuwe mogelijkheden betreffende het koppelen van PDF’s. In de nieuwste uitgave, AutoCAD 2012 zijn alle schermafdrukken aangepast, zodat de betreffende knoppen beter zichtbaar zijn. Daarnaast zijn Transparantie en arcering door het hele boek heen verwerkt. 

3D ontwerpen

Op het gebied van 3D-ontwerpen heeft de AutoCAD-serie van Boeklagen een ware transformatie doorgemaakt. In 2010 is het meshmodelleren opgenomen. In de vorige versie is het surfacemodelleren met procedurele vlakken of NURBS toegevoegd. Dit jaar is Inventor Fusion daarbij gekomen voor razendsnel volume modeleren. Door deze ingrijpende veranderingen heeft Boeklagen besloten de werkwijze voor 3D-ontwerpen te herzien, wat als resultaat heeft dat minder stappen nodig zijn om hetzelfde te bereiken.

Aanpassen

Het gedeelte over het aanpassen van de menu's, de toolpalettes en de macro-recorder is herzien. Omdat de macro's veel makkelijker gewijzigd worden in een toolpalette dan in een menu is de nadruk van het boek verschoven van menu naar toolpalette. Er zijn twaalf nieuwe hoofdstukken geschreven over het aanpassen van AutoCAD met de nieuwe makkelijke programmeertaal VB.NET. Daarin wordt besproken hoe u nieuwe functies maakt en hoe u AutoCAD koppelt aan Excel of aan een database. In de lessen leert u een stuklijstprogramma te maken en 3D-modellen te genereren. Alle hoofdstukken over AutoCAD en VBA zijn vervallen, omdat AutoCAD binnenkort VBA niet meer ondersteunt. Bovendien zijn  AutoLisp en VBA veel minder krachtig en uiteindelijk veel omslachtiger dan VB.NET.

Pagina´s

Pagina´s 1830
Illustraties 2000
2D tekenen, nieuw: parametrisch, transparantie, arceren 800 pagina's / 65 uur
3D tekenen, nieuw: vrijvorm modelleren en Inventor Fusion 330 pagina's / 35 uur
Koppelen en Samenwerken met MS Office en internet 50 pagina´s / 4 uur
Aanpassen, nieuw: Actierecorder en VB.NET 430 pagina's, Optimalisatie 150 pagina's / 25 uur, VB.NET 280 pagina's / 60 uur
Naslagwerk 200 pagina´s

Instructiefilmpjes

instructiefilm AutoCAD leert u vooral door oefening. Er zijn honderden oefeningen opgenomen in dit boek. Als extra service bij dit boek heeft de auteur tientallen instructiefilmpjes op internet gezet om de oefeningen te demonstreren. Deze makkelijke en eigentijdse manier van leren zorgt voor een extra steuntje in de rug. Kies in het menu links voor Uitgewerkte oefeningen.